Zdrowa żywność |
porcelanowymotyl
Administrator
|
Zdrowa żywność
Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości to właśnie zdrowa żywność. Nadmierne używanie środków ochrony roślin, nawozów sztucznych poprawiających jakość i ilość zbioru ma negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Przyczynia się do powstawania różnorodnych chorób m.in. alergii. Żywność, aby pozostała zdrową do końca nie powinna być zbytnio oczyszczona i rafinowana. Najlepszym przykładem niszczenia cennych substancji są ziarna zbóż. W procesie produkcji zwykłej, białej mąki odrzucany jest z ziarna zarodek i łuska, czyli otręby. Najlepszym źródłem witamin z grupy B szczególnie witaminy B1, następnie magnezu i witaminy E są właśnie odrzucane części zboża. Artykuły żywnościowe, środki spoż., wszelkie produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, które w stanie naturalnym lub po obróbce przem. albo kulinarnej, często obydwu łącznie, stanowią pokarm człowieka. Podstawowe składniki żywności - białka, tłuszcze, węglowodany, związki miner. i witaminy - włączają się w przemianę materii. Artykuły żywnościowe dzieli się na grupy zależnie od pochodzenia produktu, składu chem. i stopnia przetworzenia; w Polsce stosuje się zwykle podział na 12 grup: mięsne, mleczne, zbożowe, ziemniaki, jaja, masło, inne tłuszcze i oleje, nasiona roślin strączkowych, warzywa i owoce (3 podgrupy) oraz cukier i słodycze; dla celów oświaty zdrowotnej podział ten został uproszczony do 5 grup: zbożowe, mleczne, mięsne i inne dostarczające białka, tłuszcze, oraz warzywa i owoce; wartość odżywcza i energ. poszczególnych produktów żywnościowych jest różna. Przemysł spoż. dysponuje nowocz. technologią przerobu (np. ekstrakcja, oczyszczanie, odwadnianie, także uzupełnianie substancjami odżywczymi, smakowymi, zapachowymi i in.) oraz utrwalania żywności, dzięki czemu produkty spoż. uzyskują nowe wartości odżywcze i organoleptyczne oraz przydatność do przechowywania (np. konserwy, mrożonki) i transportu; ponadto otrzymuje się syntet. składniki odżywcze, jak aminokwasy, niekiedy witaminy i in., służące do wzbogacania żywności. Kontrola żywności ma na celu zapobieganie wprowadzeniu do obrotu artykułów zawierających substancje szkodliwe dla zdrowia, także produktów zepsutych, podrobionych, fałszywie oznakowanych. Kodeksy żywnościowe lub ustawy i normy określają jakość i skład produktów dopuszczonych do obrotu oraz metody ich oceny. Zaopatrzenie ludności w żywność stanowi jeden z gł. świat. problemów ekon. i społ., będących w centrum uwagi m.in. ONZ, a zwł. Organizacji do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO); międzynarodowe kongresy i konferencje żywnościowe, odbywające się co kilka lat, informują o zasobach żywności; wg danych FAO produkcja żywności, pomimo jej zwiększania się, nie nadąża za przyrostem ludności. Obecnie prowadzi się intensywne poszukiwania nowych źródeł białka; białko paszowe otrzymuje się np. z glonów, pleśni, bakterii, z niektórych skorupiaków mor.; białko spoż. - z surowców roślinnych, gł. z liści |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Zdrowa żywność |
|
||
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.