Forum www.idealna.fora.pl Strona Główna


www.idealna.fora.pl
zwierzenia motylków
Odpowiedz do tematu
Sekrety odchudzania
porcelanowymotyl
Administrator


Dołączył: 12 Sty 2008
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3

Sekrety odchudzania
1. Czy warto się odchudzać, skoro liczba komórek tłuszczowych w organizmie pozostaje zawsze taka sama?

To nieprawda. Kiedyś rzeczywiście tak myśleliśmy. Ale ostatnie badania bezsprzecznie udowodniły, że jeśli w ciągu dwóch lat po odchudzeniu się nie przytyjesz, mnóstwo z nich umiera!

2. Co decyduje o tym, że jednym tłuszcz odkłada się na brzuchu, a innym na pośladkach i biodrach?

Są dwa typy otyłości. Kobieca, czyli gruszkowa, i męska - jabłkowa. W przypadku pierwszej tkanka tłuszczowa gromadzi się w okolicy bioder, ud i pośladków. Druga (obwód talii przekracza u kobiet 88 cm, u mężczyzn 95 cm) charakteryzuje się tym, że tkanka tłuszczowa skupia się wewnątrz jamy brzusznej. Ten tłuszcz jest bardzo aktywny i wpływa niekorzystnie na funkcję wątroby. Szczególnie w otyłości typu jabłkowego powstaje w związku z tym niewrażliwość komórek na insulinę, równocześnie spada poziom dobrego cholesterolu, a podnosi się złego.
O rodzaju otyłości decydują geny, wiek, tryb życia. Osoba młoda częściej staje się "gruszką", starsza, szczególnie po okresie przekwitania - "jabłkiem". "Gruszki" są mniej narażone na nadciśnienie, cukrzycę, kamienie żółciowe i choroby układu krążenia.

3. Jak schudnąć samej, bez pomocy lekarza?

Po pierwsze, odpowiedz sobie, dlaczego i co jesz oraz, co możesz z tym zrobić. Po drugie, przyjmij realistyczny plan: ile i w jakim czasie dasz radę schudnąć. Na początku diety będziesz tracić ok. 1/2 kilograma na tydzień, potem 1-2 kilogramy w ciągu miesiąca. Jeśli masz dużą nadwagę, pozbycie się jej musisz rozłożyć na dłuższy czas. Tym, którzy nie lubią liczyć kalorii, proponuję "metodę talerza". Podziel talerz na połowy. Na jednej powinny się znaleźć warzywa i owoce. Drugą znowu dzielisz na pół. Pierwszą część zajmą ryby albo drób, następną - węglowodany o niskim indeksie glikemicznym (wskaźnik określający, w jakim stopniu produkt podnosi poziom cukru we krwi), np. ryż nieoczyszczony, makaron razowy, chleb pełnoziarnisty lub chrupki. I koniecznie się ruszaj!

Nie będzie wyników bez wysiłku fizycznego. Nie przejmuj się, jeśli na początku jest Ci trudno ćwiczyć. Zacznij od spacerów. Systematycznie wydłużaj je (minimum 40 minut) oraz stopniowo zwiększaj ich intensywność. Wraz z ubywaniem kilogramów ruch będzie stawał się coraz łatwiejszy i przyjemniejszy. Podczas odchudzania dbaj o swoją psychikę. Nagradzaj się nawet po niewielkim spadku wagi. Analizuj ciągle, czy jesz wtedy, kiedy rzeczywiście jesteś głodna, czy może kompensujesz tylko smutek, samotność, nudę. Jedz wolno, nie czytaj i nie oglądaj telewizji podczas posiłków. Nigdy nie rób zakupów, kiedy jesteś głodna.

4. Czy herbatki z kory kruszyny albo korzenia rzewienia rzeczywiście pomagają schudnąć?

Picie herbatek przeczyszczających dłużej niż 2 tygodnie może być niebezpieczne. Napoje te drażnią i uszkadzają śluzówkę oraz tkankę mięśni gładkich jelit, prowadząc do ich skurczowego zapalenia i krwawień. Żadna z mieszanek ziołowych, zawierających te składniki, nie nadaje się do leczenia przewlekłych zaparć, częstych w długotrwałych kuracjach odchudzających. W większości krajów zachodnich ich zalecanie jest zabronione! Oczywiście nie wpływają one w żadnym stopniu na spadek wagi.

5. Czy czerwona i zielona herbata mają właściwości odchudzające?

Wpływ czerwonej herbaty na wagę ciała jest marginalny. Niektóre składniki zielonej hamują rozkład i przyswajalność tłuszczu oraz podwyższają przemianę materii. Te właściwości, wyraźnie przyspieszające odchudzanie, wykazują dopiero specjalne ekstrakty.

6. Dlaczego najtrudniej "stracić" brzuch?

Przeciwnie, najłatwiej. Kiedy zaczynasz się odchudzać, w pierwszej kolejności pozbywasz się tkanki tłuszczowej z brzucha. Zostaje jednak dużo tkanki łącznej (w postaci fałd), która znika, ale znacznie wolniej. Potrzeba czasu i treningu. Może dlatego wydaje Ci się, że nadal masz za duży brzuch. Najtrudniej spalić tłuszcz z górnej części ud, bioder, pośladków. Kobiety wykształciły go w ewolucji jako zabezpieczenie dla karmionego dziecka w okresach głodu.


Na pytania odpowiadał prof. dr hab. med. Marcin Krotkiewski, międzynarodowy autorytet w dziedzinie leczenia problemów nadwagi


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Sekrety odchudzania
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Odpowiedz do tematu